Un titlu putin cam pretentios.. dar ma gandeam azi ca, de fapt, toata lumea stie ce inseamna realitatea, dar nimeni nu stie care e. Cum e deja stiut, fiecare interpreteaza realitatea conform propriei gandiri/experiente si perceptia pe care o avem despre realitate poate sa fie, uneori, destul de departe de original. In acest context, exista obiectivitate? Exprimarea unei pareri despre realitate este, de fapt, exprimarea unei pareri in legatura cu propria realitate. Indiferent cat de obiectiva se vrea aceasta opinie, o viziune deformata despre realitate duce la o parere subiectiva. Fiecare din noi face realitatea si nu poti exprima o parere despre ceva doar ca fiind spectator, din moment ce si tu modifici acel ceva (vezi butterfly effect). O prima concluzie mai mult sau mai putin memorabila este semnul de intrebare pus asupra existentei obiectivitatii.
O idee asupra formarii viziunii deformate despre realitate pleaca de la informatiile insuficiente si, mai ales, false. Involuntar, conform informatiilor primite, tragem anumite concluzii. Vai de cel cu ipoteze insuficiente si vai de cei afectati de concluzia lui! Bineinteles, multitudinea de informatii nu garanteaza reusita, punctul slab fiind filtrarea lor.
Este totusi de laudat cum intr-o asemenea diversitate, cu atatea realitati, reusim sa ne intelegm unii cu altii. Dar oare chiar reusim? Fireste, pt a garanta o baza minima de reusita a cooperarii exista standardizarea si legile. Peste acestea cred ca intervim atat de multi factori, incat ii putem spune hazard (vezi noroc). Asadar, purtam un dialog, sa jucam ruleta ruseasca! Dialogul nu inseamna comunicare, cum arta de a face conversatie inseamna a vorbi fara a comunica nimic ;) . "Comunicam" unii cu altii, pe cat posibil. Apoi, mai e comunicarea nonverbala si paraverbala, precum si folosirea mai mult sau mai putin fericita a unor cuvinte din vocabular, sinonime partiale ale altora. Mai exista si definitiile diferite pt acelasi cuvant a 2 oameni care il folosesc intr-o conversatie.
Sa nu uitam de imaginatie! Tot ce stii, mai mult sau mai putin adevarat, e oarecum retusat de imaginatie. Cam cu viteza gandului...
Asadar... nu-i asa ca putem spune ca visul de azi-noapte e la fel de real ca si realitatea?
vineri, 22 februarie 2008
miercuri, 20 februarie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)